Η καταδικη του Νεου Ημερολογιου απο την Πανορθοδοξη Συνοδο του 1583

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 1583

.....Ὅποιος δέν ἀκολουθεῖ τά ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, καθώς αἱ ἑπτά Ἅγιαι Οἰκουμενικαι Σύνοδοι ἐθεσπισαν καί τό ῞Αγιον Πάσχα καί τό Μηνολόγιον καλῶς ἐνομοθέτησαν νά ἀκολουθῶμεν καί θέλει νά ἀκολουθῆ τό νεοεφεύρετον Πασχάλιον καί Μηνολόγιον τῶν ἀθέων ἀστρονόμων τοῦ Πάπα, καί ἐναντιώνεται εἰς αὐτά ὅλα, καί θέλει νά ἀνατρέψῃ καί νά χαλάσῃ τά πατροπαράδοτα δόγματα καί ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, ἄς ἔχει τό ἀνάθεμα καί ἔξω τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, καί τῆς τῶν πιστῶν ὁμηγύρεως ἄς εἶναι.....

῎Ετους ἀπό Θεανθρώπου αφπγ (1583) Ἰνδικτιῶνος ΙΒ΄ Νοεμβρίου Κ΄.

Ὁ Κωνσταντινουπόλεως ΙΕΡΕΜΙΑΣ
Ὁ Ἱεροσολύμων ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ
Ὁ Ἀλεξανδρείας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
Καί οἱ λοιποί Ἀρχιερεῖς τῆς Συνόδου παρόντες».

Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2010

Ο ΠΑΠΑΣ ΠΑΛΙ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ

«Διχάζει» η επίσκεψη του Πάπα στη συναγωγή της Ρώμης


Η προγραματισμένη για την Κυριακή,17 Ιανουαρίου, επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην συναγωγή της Ρώμης προκαλεί πολεμικές και αντικρουόμενες απόψεις.
Με την κίνησή του αυτή, ο Γερμανός ποντίφικας επιθυμεί να δώσει συνέχεια στην γραμμή διαλόγου και διαθρησκειακής προσέγγισης που είχε εγκαινιάσει ο προκάτοχός του πάπας Ιωάννης Παύλος Β'.
Ο πάπας Γιόζεφ Ράτσινγκερ έχει, ήδη, επισκεφθεί συναγωγές στην Γερμανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η βούληση όμως του Βατικανού και του ίδιου του πνευματικού πατέρα των Ρωμαιοκαθολικών να δώσει «πράσινο φως» στην διαδικασία μακαριοπίησης του Πάπα Πίου του Δωδέκατου, δημιούργησε ουκ ολίγα προβλήματα με την εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας, ιδίως σχετικά με την αναφορά σε «ελλιπή κινητοποίηση του Πίου του Δωδέκατου, υπέρ των Εβραίων που εξοντώθηκαν από τον ναζισμό και το φασισμό».
Ο πρόεδρος της ένωσης Ιταλών ραβίνων Τζουζέπε Λαρας έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Ρώμη για την επίσκεψη του ποντίφικα στο εβραϊκό τέμενος. Μια επίσκεψη- τόνισε- που δεν θα λειτουργήσει θετικά, αλλά θα ωφελήσει μόνο την συντηρητικότερη πτέρυγα της καθολικής εκκλησίας.
Οι σχολιαστές υπογραμμίζουν σήμερα ότι η απουσία του ραβίνου Λάρας, αποδυναμώνει την ουσιαστική και συμβολική σημασία της επίσκεψης του Πάπα.Ο πρόεδρος, όμως, την εβραϊκής κοινότητας της Ρώμης Ρικάρντο Πατσίφιτσι, απαντά ότι «τρέφουμε, σαφώς, τον μέγιστο σεβασμό στις θέσεις του ραβίνου Λάρας, που είναι ένας σπουδαίος σοφός και έχει ζήσει την εμπειρία της Σοάχ, του ολοκαυτώματος. Αποτελεί, όμως, επίσης, αδιάψευστο γεγονός το ότι με την προγραμματισμένη παρουσία, τους, οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της διεθνούς εβραϊκής κοινότητας, δείχνουν ότι στηρίζουν την πραγματοποίηση της επίσκεψης».
Πολλοί πνευματικοί εκπρόσωποι του εβραϊσμού και γνωστοί διανοούμενοι, τις περασμένες εβδομάδες είχαν ζητήσει από το Βατικανό να λάβει σαφέστερη θέση σχετικά με την δράση και την στάση του Πάπα Πιου του Δωδέκατου, κατά την τραγική περίοδο του κακατρεγμού των Εβραίων, ιδίως πριν το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με έγγραφα Βρετανού διπλωμάτη, που δημοσιεύθηκαν από τον ιταλικό τύπο, ο ποντίφικας εκείνος φέρεται να μην άσκησε όλες τις δυνατές πιέσεις για να αποφύγει την μεταφορά των Εβραίων της Ρώμης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα οποία και εξοντώθηκαν.
Ο καθολικός ιερέας Τζανκάρλο Τσεντιόνι δηλώνει όμως τώρα στο θρησκευτικό πρακτορείο ειδήσεων H2o ότι «ο συγκεκριμένος πάπας είχε δημιουργήσει, αντιθέτως, ένα κεκαλυμμένο δίκτυο με στόχο να βοηθήσει τους Εβραίους να σωθούν, Το δίκτυο αυτό, ονομαζόταν Rahpael's Verein».
Από την μεριά τους, οι υπερσυντηρητικοί λεφεβριανοί καθολικοί, ανακοίνωσαν ότι την ερχόμενη Κυριακή θα τελεσθεί λειτουργία στην πόλη της Βερόνα.
Η τελετή, όπως σημειώνεται, θα έχει «διορθωτικό χαρακτήρα» από την στιγμή που η επίσκεψη του πάπα στην συναγωγή θεωρείται σφάλμα.
Οι λεφεβριανοί έχουν ξεκινήσει πορεία επαναπροσέγγισης με το Βατικανό, αλλά ο επίσκοπος που θα ιερουργήσει έχει αφορισθεί στο παρελθόν από την Αγία Έδρα.
Στο επίσημο ανακοινωθέν του Βατικανού, τέλος, για την επίσκεψη του Πάπα στο ιουδαϊκό τέμενος της Ρώμης αναφέρεται ότι «το σημαντικό αυτό γεγονός, θα λάβει χώρα κατά την ημέρα που είναι παραδοσιακά αφιερωμένη στο διάλογο και στην επαναπροσέγγιση μεταξύ καθολικών και Εβραίων».
(Από Ακτίνες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλω αφήστε το σχόλιο σας εδω