Η καταδικη του Νεου Ημερολογιου απο την Πανορθοδοξη Συνοδο του 1583

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 1583

.....Ὅποιος δέν ἀκολουθεῖ τά ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, καθώς αἱ ἑπτά Ἅγιαι Οἰκουμενικαι Σύνοδοι ἐθεσπισαν καί τό ῞Αγιον Πάσχα καί τό Μηνολόγιον καλῶς ἐνομοθέτησαν νά ἀκολουθῶμεν καί θέλει νά ἀκολουθῆ τό νεοεφεύρετον Πασχάλιον καί Μηνολόγιον τῶν ἀθέων ἀστρονόμων τοῦ Πάπα, καί ἐναντιώνεται εἰς αὐτά ὅλα, καί θέλει νά ἀνατρέψῃ καί νά χαλάσῃ τά πατροπαράδοτα δόγματα καί ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, ἄς ἔχει τό ἀνάθεμα καί ἔξω τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, καί τῆς τῶν πιστῶν ὁμηγύρεως ἄς εἶναι.....

῎Ετους ἀπό Θεανθρώπου αφπγ (1583) Ἰνδικτιῶνος ΙΒ΄ Νοεμβρίου Κ΄.

Ὁ Κωνσταντινουπόλεως ΙΕΡΕΜΙΑΣ
Ὁ Ἱεροσολύμων ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ
Ὁ Ἀλεξανδρείας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
Καί οἱ λοιποί Ἀρχιερεῖς τῆς Συνόδου παρόντες».

Τρίτη, 29 Ιουνίου 2010

Ο Πάπας με την αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως


Ο ρόλος του επισκόπου της Ρώμης στην επιδίωξη της πλήρους κοινωνίας

Με την ευκαιρία του εορτασμού των Αγίων Πέτρου και Παύλου, ο πάπας Benedict XVI, είχε συνάντηση το πρωί του Σαββάτου 27 Ιουνίου, με την αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, Πρόεδρος της Συνόδου των Ορθοδόξων Επισκόπων της Γαλλίας και Διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ε.Ε., ο Βοηθός Επίσκοπος Σινώπης της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου κ. Αθηναγόρας, καθώς και ο Διάκονος Ιωακείμ Μπίλλης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικoυμενικού Πατριαρχείου.

Ο πάπας Bενέδικτος XVI στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

"Χάρη σε σας και ειρήνη από τον Θεό Πατέρα μας και του Κυρίου Ιησού Χριστού" (Eφεσ. 1, 2).
Με αυτά τα λόγια ο Απόστολος Παύλος , απόστολος του Ιησού Χριστού μίλησε "προς τους αγίους" της Έφέσου
Σήμερα, με την παρούσα διακήρυξη της ειρήνης και της σωτηρίας, σας καλωσορίζω στην γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, η οποία θα ολοκληρώσει το έτος Αποστόλου Παύλου.
Πέρυσι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, μας τιμήσε με την παρουσία του να γιορτάσουμε τα εγκαίνια του έτους της προσευχής, του προβληματισμού και της ανταλλαγής μεταξύ Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως.
Με τη σειρά μας, είχαμε τη χαρά της αποστολής αντιπροσωπείας στην γιορτές που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Επίσης δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά σε αυτό το έτος το αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Παύλου, ο οποίος συνέστησε "να διατηρηθεί η ενότητα του πνεύματος στην ομολογία της ειρήνης", η διδασκαλία μας ότι υπάρχουν «ένα σώμα και ένα πνεύμα" (Eφ. 4, 3-4).
Καλώς ήρθατε, αγαπητοί αδελφοί που έχετε αποσταλεί από την Αυτού Αγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
Σε αρμονία γιορτάζουμε την γιορτή των Αγίων Πέτρου και Παύλου, πρωτοκορυφαίων των Αποστόλων, που επικαλείται και η Ορθόδοξη λειτουργική παράδοση, ότι είναι αυτοί που κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των αποστόλων και ονομάζονται "οι πλοίαρχοι των Οικουμένης "Με την παρουσία σας, η οποία είναι ένα σημάδι εκκλησιαστικής αδελφοσύνης, θυμόμαστε τη δέσμευσή μας για την αναζήτηση της πλήρους κοινωνίας.
Γνωρίζετε ήδη, αλλά θα ήθελα να επιβεβαιώσω σήμερα ότι η Καθολική Εκκλησία προτίθεται να συμβάλει με κάθε τρόπο ότι είναι δυνατόν για την αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας, σε απάντηση της βούλησης του Χριστού.
Με την προοπτική αυτή, θα μπορέσουμε να δούμε με εμπιστοσύνη την ομαλή συνέχιση των εργασιών της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής για τον διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης και της ρωμαϊκής Καθολικών.
Οι τελευταίοι (Μικτή Θεολογική Επιτροπή για το διάλογο) θα συναντηθούν τον Οκτώβριο για να αντιμετωπίσουν ένα κρίσιμο ζήτημα για τις σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης, δηλαδή ο ρόλος του επισκόπου της Ρώμης στην κοινωνία της Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της πρώτης χιλιετίας.
Η μελέτη του θέματος αυτού αποδεικνύεται απαραίτητη στο πλαίσιο της τρέχουσας αναζήτηση της πλήρους κοινωνίας. ….....
Εύχομαι οι συμμετέχοντες στο διάλογο Ορθοδόξων-Καθολικών να γνωρίζουν τις προσευχές μου και ότι ο διάλογος αυτός έχει την πλήρη υποστήριξη της Καθολικής Εκκλησίας.
Με όλη μου την καρδιά, ελπίζω ότι οι παρεξηγήσεις και τις εντάσεις που ανέκυψαν μεταξύ των Ορθοδόξων αντιπροσώπων κατά την τελευταία ολομέλεια της εν λόγω επιτροπής έχουν ξεπεράστει, έτσι ώστε αυτός ο διάλογος να είναι πιο πολύ αντιπροσωπευτικός της ορθοδοξίας.
Αγαπητοί αδελφοί, σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας σε αυτή την ημέρα και παρακαλούμε να μεταφέρετε αδελφικούς χαιρετισμούς μου προς το Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, την Ιερά Σύνοδο και όλους τους κληρικούς, καθώς και τον πιστό Ορθόδοξο λαό.
Η χαρά της γιορτής των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τους οποίους παραδοσιακά γιορτάζουμε την ίδια ημέρα, ας γεμίσουν την καρδιά σας με εμπιστοσύνη και ελπίδα!

(© L'Osservatore Romano - 28 Ιουνίου 2009)

Il Papa a una delegazione del Patriarcato ecumenico di Costantinopoli Il ruolo del Vescovo di Roma nella ricerca della piena comunione

Πηγή: ΑΚΤΙΝΕΣ1 σχόλιο:

 1. - "Την του Κυρίου μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε" -

  πάπας Βενέδικτος : "Μια γιορτή που η Καθολική Εκκλησία και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες γιορτάζουν την ίδια ημέρα και είναι μία από τις αρχαιότερες του λειτουργικού έτους , μαρτυρεί μια εποχή κατά την οποία που ζούσαν σε πλήρη κοινωνία μεταξύ τους."

  Κυπριανός Χ : Αυτό τον ενδιαφέρει, η κοινή γιορτή όπως κάποτε, όπου η παπική (καθολική) εκκλησία και οι Ορθόδοξες εκκλησίες ζούσαν σε πλήρη κοινωνία. Η επηρμένη δυτική οφρύς κάνει λόγο για ορθόδοξες εκκλησίες (πληθυντικός), λες και είναι πολλές, ενώ για την καθολική εκκλησία, χρησιμοποιεί ενικό αριθμό!

  Πώς γινόταν αυτό τότε παλιά, καλούνται να το ψάξουν οι συνδιαλεγόμενες κεφαλές (ακέφαλες) των Διαλόγων της ψευδαγάπης και της υποκρισίας. Αν ήθελε ο πάπας να είναι ειλικρινής και ανιδιοτελής, ας άνοιγε την Καινή Διαθήκη, να δει τι απάντησε ο Απ. Παύλος στον Απ. Πέτρο, όταν υπήρξε διαφωνία στο ζήτημα της περιτομής, και ας διάβαζε ακόμη τι ο Απ. Πέτρος συνιστά:

  "Διό, αγαπητοί, ταύτα προσδοκώντες ΣΠΟΥΔΑΣΑΤΕ άσπιλοι και αμώμητοι αυτώ ευρεθήναι εν ειρήνη, και την του Κυρίου ημών μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΗΜΩΝ ΑΔΕΛΦΟΣ ΠΑΥΛΟΣ κατά την αυτώ δοθείσαν σοφίαν ΕΓΡΑΨΕΝ υμίν, ως και εν πάσαις ταις επιστολαίς λαλών εν αυταίς περί τούτων, εν οίς δυσνόητά τινα, Α (τα οποία) ΟΙ ΑΜΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΑΤΗΡΙΚΤΟΙ ΣΤΡΕΒΛΟΥΣΙΝ ΩΣ ΚΑΙ ΤΑΣ ΛΟΙΠΑΣ ΓΡΑΦΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑΝ ΑΥΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΑΝ " (Πτ. β΄ 14-16)

  Ο Απ. Πέτρος συνιστά να "σπουδάσουμε" αυτά που γράφει ο Απ. Παύλος, μερικά των οποίων είναι δυσνόητα και τα οποία στρεβλώνουν οι αμαθείς και οι αστήρικτοι. Ποιοί είναι λοιπόν αυτοί οι αμαθείς που στρέβλωσαν και τον Απόστολο Παύλο, και την Καινή Διαθήκη, και το Σύμβολο της Πίστεως, και ολόκληρο τον Χριστιανισμό του σήμερα; Εμείς ή ο πάπας με το πρωτείο του, με το φιλιόκβε του, με την άσπιλη σύλληψη της Παρθένου, με τα άζυμα, με το ράντισμα του Βαπτίσματος, με το ημερολόγιό του, και με τα πανθρησκειακά τωρινά ανοίγματά του, ώστε να βρεθεί αυτός στην κορυφή της πυραμίδας, της Νέας Θρησκείας - Εκκλησίας, που πάει να φτιάξει;

  Ο αυτόκλητος και αυτοανακηρυχθείς "διάδοχος" του Απ. Πέτρου και της εκκλησίας του - εμπνεύσεως παπικής φιλοπρωτίας -, αντί να ψάχνει να βρεί τη χαμένη κοινωνία μεταξύ της παπικής (καθολικής) εκκλησίας και των "ορθοδόξων εκκλησιών" (sic), θα ήταν προτιμότερο να σπουδάσει αυτός και η "εκκλησία" του τις Γραφές με τον φωτισμό του εκ του Πατρός εκπορευομένου Αγίου Πνεύματος. Τότε, και μόνον τότε, θα ευρεθεί άσπιλος, αμώμητος και εν ειρήνη "την του Κυρίου ημών μακροθυμίαν σωτηρίαν ηγείσθε".

  Εν ειρήνη την μακροθυμίαν του Κυρίου σωτηρίαν ηγείσθε, αλλά ο πάπας θεωρεί τη δική του μακροθυμία - και την προς αυτόν - σωτηρία. Όποιος διαφωνεί, τον σώζει η μάχαιρα του πολέμου ή της οικονομικής υποτέλειας. Εμείς οι Ορθόδοξοι σύμμαχο έχουμε το πανάγιον Πνεύμα, αιτούμενοι την μεσιτεία του Κυρίου για τη σωτηρία μας και για την ειρήνη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλω αφήστε το σχόλιο σας εδω