Η καταδικη του Νεου Ημερολογιου απο την Πανορθοδοξη Συνοδο του 1583

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 1583

.....Ὅποιος δέν ἀκολουθεῖ τά ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, καθώς αἱ ἑπτά Ἅγιαι Οἰκουμενικαι Σύνοδοι ἐθεσπισαν καί τό ῞Αγιον Πάσχα καί τό Μηνολόγιον καλῶς ἐνομοθέτησαν νά ἀκολουθῶμεν καί θέλει νά ἀκολουθῆ τό νεοεφεύρετον Πασχάλιον καί Μηνολόγιον τῶν ἀθέων ἀστρονόμων τοῦ Πάπα, καί ἐναντιώνεται εἰς αὐτά ὅλα, καί θέλει νά ἀνατρέψῃ καί νά χαλάσῃ τά πατροπαράδοτα δόγματα καί ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, ἄς ἔχει τό ἀνάθεμα καί ἔξω τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, καί τῆς τῶν πιστῶν ὁμηγύρεως ἄς εἶναι.....

῎Ετους ἀπό Θεανθρώπου αφπγ (1583) Ἰνδικτιῶνος ΙΒ΄ Νοεμβρίου Κ΄.

Ὁ Κωνσταντινουπόλεως ΙΕΡΕΜΙΑΣ
Ὁ Ἱεροσολύμων ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ
Ὁ Ἀλεξανδρείας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
Καί οἱ λοιποί Ἀρχιερεῖς τῆς Συνόδου παρόντες».

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Η μοναξιά των αγίων, του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Η μοναξιά των αγίων διαφέρει από τη δική μας μοναξιά! Εμείς νιώθουμε τη μοναξιά ως αποξένωση: "Δεν υπάρχει τόπος ν' ακουμπήσει η καρδιά μου." (Καμύ). Ο σύγχρονος άνθρωπος στη μοναξιά του νιώθει αποξενωμένος από όλους και από όλα;
Ο Άγιος Αλώνιος λέει "σ΄ αυτόν τον κόσμο είμαι μόνο εγώ και ο Θεός." Ρώτησαν τον Γέροντα Παϊσιο, πώς είναι να νιώθεις μόνος εσύ και ο Θεός κι ο Γέροντας απάντησε: "Άμα τα αλωνίσεις όλα, νιώθεις μόνος εσύ και ο Θεός."
Στην ησυχία της μοναξιάς τους οι άγιοι δεν νιώθουν μόνοι, γιατί η αίσθηση της παρουσίας του Θεού γεμίζει την ψυχή τους με απερίγραπτη γλυκύτητα. Ο νους τους με την αδιάλειπτη νοερά προσευχή του Ιησού είναι συγκεντρωμένος στο Θεό.Η προσευχή δεν αφήνει το νου τους να περισπάται σε ματαιότητες και μανίες ψευδείς.
Η μοναξιά των αγίων είναι ο καρπός της παραίτησής τους από τα πράγματα του κόσμου. Η δική μας μοναξιά είναι καρπός της προσκόλλησής μας στα πράγματα του κόσμου. Ο νους διασκορπίζεται στα πράγματα και αποσπάται από την μνήμη του Θεού.
Εμείς νιώθουμε πικρή τη μοναξιά σαν εγκατάλειψη και σαν αποξένωση, γιατί δεν μας αφήνουν οι προσκολλήσεις μας να έχουμε μνήμη του Θεού. Φοβούμαστε τον ίδιο τον εαυτό μας , γιατί δεν πιστεύει στο Θεό.

http://www.zoiforos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=4924&Itemid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλω αφήστε το σχόλιο σας εδω