Η καταδικη του Νεου Ημερολογιου απο την Πανορθοδοξη Συνοδο του 1583

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 1583

.....Ὅποιος δέν ἀκολουθεῖ τά ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, καθώς αἱ ἑπτά Ἅγιαι Οἰκουμενικαι Σύνοδοι ἐθεσπισαν καί τό ῞Αγιον Πάσχα καί τό Μηνολόγιον καλῶς ἐνομοθέτησαν νά ἀκολουθῶμεν καί θέλει νά ἀκολουθῆ τό νεοεφεύρετον Πασχάλιον καί Μηνολόγιον τῶν ἀθέων ἀστρονόμων τοῦ Πάπα, καί ἐναντιώνεται εἰς αὐτά ὅλα, καί θέλει νά ἀνατρέψῃ καί νά χαλάσῃ τά πατροπαράδοτα δόγματα καί ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, ἄς ἔχει τό ἀνάθεμα καί ἔξω τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, καί τῆς τῶν πιστῶν ὁμηγύρεως ἄς εἶναι.....

῎Ετους ἀπό Θεανθρώπου αφπγ (1583) Ἰνδικτιῶνος ΙΒ΄ Νοεμβρίου Κ΄.

Ὁ Κωνσταντινουπόλεως ΙΕΡΕΜΙΑΣ
Ὁ Ἱεροσολύμων ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ
Ὁ Ἀλεξανδρείας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
Καί οἱ λοιποί Ἀρχιερεῖς τῆς Συνόδου παρόντες».

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Ο ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ... ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ


Ο εμίρης προσκάλεσε τον
 
Αρχιεπίσκοπο
 
 
                Και όμως ήταν αληθινό! Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος μετέβη στο Κατάρ για μπίζνες της Εκκλησίας, μετά από πρόσκληση του εμίρη της χώρας! Αυτό διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και αφού νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος είχε ενημερώσει τους Συνοδικούς Μητροπολίτες για το ταξίδι του στο Κατάρ. Ο Μητροπολίτης Εδέσσης είπε στους δημοσιογράφους ότι ο κ. Ιερώνυμος είχε δεχθεί την επίσκεψη του πρέσβεως του Κατάρ στην Ελλάδα, ο οποίος του μετέφερε πρόσκληση του εμίρη της χώρας του να μεταβεί εκεί, με σκοπό να συζητήσουν για επενδύσεις σε ακίνητα της Εκκλησίας. Στο σημείο αυτό σημείωσε ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία, που εγράφη σε ΜΜΕ, ότι ο Αρχιεπίσκοπος μετέβη στο Κατάρ για να συμμετάσχει στο διοργανωθέν εκεί διαθρησκειακό συνέδριο.


Ως προς την εκκλησιαστική έκταση στη Βουλιαγμένη, την οποία το Κατάρ ζητεί να αξιοποιήσει, ο κ. Ιωήλ διευκρίνισε ότι αυτή είναι υπό τη εκκλησιαστική δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής, αλλά τη διαχειρίζεται η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), η οποία είναι υπό τη δικαιοδοσία και τον έλεγχο της Ιεράς Συνόδου. Προφανώς αυτός ήταν ο λόγος που ο Αρχιεπίσκοπος δεν πήρε στο Κατάρ τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής, αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη και τον σ΄ αυτήν ειδικό οικονομικό του σύμβουλο κ. Ηλία Κουρεντή, αλλά τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου και τα ανώτατα στελέχη της ΕΚΥΟ. Εφόσον πάντως το ταξίδι αφορούσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο υπάρχει το ζήτημα της μη ενημερώσεως των Συνοδικών μελών της. Είναι η δεύτερη φορά που  υπό τη σημερινή σύνθεση της ΔΙΣ ο Αρχιεπίσκοπος ενεργεί ερήμην της. Η πρώτη ήταν την 1η Σεπτεμβρίου, όταν ο κ. Ιερώνυμος έδωσε εντολή στο Γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν πως οι σε βάρος μελών της κυβέρνησης δηλώσεις του Μητροπολίτου Κονίτσης κ. Ανδρέα δεν εκφράζουν την Ιερά Σύνοδο.
            Στο ερώτημα γιατί το Κατάρ επέλεξε εκτάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και μάλιστα στην ακριβότερη περιοχή της χώρας μας, στη Βουλιαγμένη, ο κ. Ιωήλ απάντησε ότι ο εμίρης του Κατάρ σημείωσε στον Αρχιεπίσκοπο την πικρή εμπειρία του από το ελληνικό δημόσιο στις επενδύσεις που επιχείρησε να πραγματοποιήσει στο Ελληνικό και στον Αστακό και τον διαβεβαίωσε πως έχει εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος και πως θέλει να συνεργαστεί μαζί της. Για την υλοποίηση των επενδύσεων του Κατάρ αποφασίστηκε να δημιουργηθεί διμερής επιτροπή και ο εμίρης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι εκείνος αμέσως  ορίζει τους εκπροσώπους του σ' αυτήν.
            Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ ενημέρωσε επίσης τους δημοσιογράφους ότι ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε σ' αυτήν την πρόταση ΕΚΥΟ να προχωρήσει πιλοτικά το πρόγραμμα σε εκτάσεις της Αρχιεπισκοπής και στη συνέχεια να υπάρξουν επενδύσεις του Κατάρ σε εκτάσεις άλλων Μητροπόλεων, όπως λ.χ. της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Είπε ο κ. Ιωήλ ακόμη πως εκτός από το Κατάρ ο Αρχιεπίσκοπος θα αναζητήσει επενδυτές και σε άλλα μέρη του κόσμου και χαρακτηριστικά ανέφερε τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Τέλος ο Μητροπολίτης Εδέσσης ενημέρωσε ότι κατά την άποψη της ΔΙΣ δεν υπάρχει εκκλησιολογικό ζήτημα για τη συνεργασία της Εκκλησίας με μια ισλαμική χώρα, που δεν τηρεί τους κανόνες της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τη συνεδρία της ΔΙΣ προσήλθε σ' αυτήν ο πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής της ΕΚΥΟ, Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος και έδωσε διευκρινίσεις, μεταξύ των άλλων, για τα ζητήματα που προκύπτουν από την πρόθεση του Κατάρ να επενδύσει στη Βουλιαγμένη και σε εκκλησιαστικές εκτάσεις, στις οποίες η Εκκλησία αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια  να τις αξιοποιήσει.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλω αφήστε το σχόλιο σας εδω