Η καταδικη του Νεου Ημερολογιου απο την Πανορθοδοξη Συνοδο του 1583

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 1583

.....Ὅποιος δέν ἀκολουθεῖ τά ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, καθώς αἱ ἑπτά Ἅγιαι Οἰκουμενικαι Σύνοδοι ἐθεσπισαν καί τό ῞Αγιον Πάσχα καί τό Μηνολόγιον καλῶς ἐνομοθέτησαν νά ἀκολουθῶμεν καί θέλει νά ἀκολουθῆ τό νεοεφεύρετον Πασχάλιον καί Μηνολόγιον τῶν ἀθέων ἀστρονόμων τοῦ Πάπα, καί ἐναντιώνεται εἰς αὐτά ὅλα, καί θέλει νά ἀνατρέψῃ καί νά χαλάσῃ τά πατροπαράδοτα δόγματα καί ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, ἄς ἔχει τό ἀνάθεμα καί ἔξω τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, καί τῆς τῶν πιστῶν ὁμηγύρεως ἄς εἶναι.....

῎Ετους ἀπό Θεανθρώπου αφπγ (1583) Ἰνδικτιῶνος ΙΒ΄ Νοεμβρίου Κ΄.

Ὁ Κωνσταντινουπόλεως ΙΕΡΕΜΙΑΣ
Ὁ Ἱεροσολύμων ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ
Ὁ Ἀλεξανδρείας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
Καί οἱ λοιποί Ἀρχιερεῖς τῆς Συνόδου παρόντες».

Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2012

Κύπρος - Διαθρησκειακό Συμβούλιο Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής από 22 έως 23 Φεβρουαρίου 2012


Σε συνεδρίαση από 22 έως 23 Φεβρουαρίου 2012 στη Λάρνακα συνήλθε το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Θρησκείας και Ειρήνη (ΠΔΘΕ).


Στη συνεδρίαση συμμετείχαν 25 εκπρόσωποι Χριστιανισμού και Ισλάμ, με πλειοψηφία από τη Συρία. Οι χριστιανοί της Συρίας εκπροσωπούνταν από τους: Επίσκοπο Πύργου Ηλία του Ορθόδοξου Πατριαρχείου Αντιοχείας, Μητροπολίτη Ιμπραχίμ της Εκκκλησίας της Συρίας, ιερέα Πγιέρ Μασρί της Εκκλησίας των Μελχιτών, Τζόρτζ Μαραγιάτι της Αρμενικής Εκκλησίας και άλλους. Την μουσουλμανική κοινότητα της Συρίας την εκπροσώπησαν οι σεΐχιδες Βαλίντ Φαλιόν, Χουσεΐν Α. Σεχαντέχ και άλλοι. Επίσης στη συνεδρίαση πήραν μέρος θρησκευτικοί παράγοντες από το Λίβανο, το Μαρόκκο και τις ΗΠΑ και Ρωσία.

Στα πλαίσια της συνεδρίασης συζητήθηκε η Διακήρυξη, η οποία ψηφίσθηκε από το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής το Νοεβριο 2011 στο Μαρόκκο. Υποβλήθηκαν προτάσεις για την εφαρμογή των βασικών διατάξεων της Διακυρήξεως ως προς την περίπλοκη κοινωνικοπολιτική κατάσταση στη Συρία.

Στις 23 Φεβρουαρίου οι σύνεδροι, στην πλειοψηφία εκπροσωπήσαντες μουσουλμανικές και χριστιανικές κοινότητες της Συρίας, υιοθέτησαν Διακήρυξη, η οποία περιλαμβάνει τη θέση τους απέναντι στη κρίση στη Συρία.

Το κείμενο καταδικάζει κάθε εκδήλωση βίας και από τις δυο πλευρές καθώς και την στρατιωτική επίλυση της διαφοράς, πράγμα, το οποίο κατά τους συνέδρους θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερα την κατάσταση. Η Διακήρυξη καλεί να αποφυλακισθούν όσοι φυλακίσθηκαν για τις πεποιθήσεις τους. Τονίζεται επίσης ότι η κρίση στη Συρία είναι η εσωτερική υπόθεση της χώρας και θα επιλυθεί από τους ίδιους τους Σύρους. Απορρίπτεται κάθε διάκριση σε βάρος των Σύρων πολιτών για θρησκευτικούς λόγους. Οι σύνεδροι τοποθετήθηκαν αρνητικά εναντίον κάθε ξένη επέμβαση στη Συρία. Κατόπιν επιμονής του Επισκόπου Ηλία του Πατριαρχείου Αντιοχείας το κείμενο συμπεριέλαβε και το σημείο όπου υποστηρίζεται η θέση ότι οι χριστιανοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της συριακής κοινωνίας. Στηρίζοντας τη θέση αυτή ο Μητροπολίτης Γρηγόριος Ιμπραχίμ της Συριακής Εκκλησίας τόνισε την ανάγκη να σέβεται η αρχή ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες της Συρίας. Οι Ιεράρχες εξέφρασαν το φόβο τους σχετικά με το ενδεχόμενο επανάληψης της τύχης των χριστιανών του Ιράκ από τους χριστιανούς της Συρίας σε πρίπτωση μη σεβασμού της αρχής ίσων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες όταν θα αντιμετωπίζονται μόνο ως θρησκευτική μειονότητα. (mospat)
 
 
Από Ακτίνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλω αφήστε το σχόλιο σας εδω