Η καταδικη του Νεου Ημερολογιου απο την Πανορθοδοξη Συνοδο του 1583

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 1583

.....Ὅποιος δέν ἀκολουθεῖ τά ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, καθώς αἱ ἑπτά Ἅγιαι Οἰκουμενικαι Σύνοδοι ἐθεσπισαν καί τό ῞Αγιον Πάσχα καί τό Μηνολόγιον καλῶς ἐνομοθέτησαν νά ἀκολουθῶμεν καί θέλει νά ἀκολουθῆ τό νεοεφεύρετον Πασχάλιον καί Μηνολόγιον τῶν ἀθέων ἀστρονόμων τοῦ Πάπα, καί ἐναντιώνεται εἰς αὐτά ὅλα, καί θέλει νά ἀνατρέψῃ καί νά χαλάσῃ τά πατροπαράδοτα δόγματα καί ἔθιμα τῆς Ἐκκλησίας, ἄς ἔχει τό ἀνάθεμα καί ἔξω τῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας, καί τῆς τῶν πιστῶν ὁμηγύρεως ἄς εἶναι.....

῎Ετους ἀπό Θεανθρώπου αφπγ (1583) Ἰνδικτιῶνος ΙΒ΄ Νοεμβρίου Κ΄.

Ὁ Κωνσταντινουπόλεως ΙΕΡΕΜΙΑΣ
Ὁ Ἱεροσολύμων ΣΩΦΡΟΝΙΟΣ
Ὁ Ἀλεξανδρείας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
Καί οἱ λοιποί Ἀρχιερεῖς τῆς Συνόδου παρόντες».

Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Ο π. Γεώργιος Μεταλληνός για τους παλαιοημερολογίτες

 
Picture
Ο γνωστός πανεπιστημιακός καθηγητής και ιερέας πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός μιλά για τους ακολουθούντες το πάτριο εορτολόγιο.
"Ξέρετε αυτους που κοροιδευτικά εμείς οι έξυπνοι υιοί τους ονομάζουμε Παλαιοημερολογίτες και που σήμερα αρχίζουμε να κατανοούμε πόσο τους αδικήσαμε.
Διότι εμείς δεν κρατήσαμε Θερμοπύλες όπως αυτοί, οι τόσοι λίγοι. Εμείς υποχωρήσαμε και υποχωρούμε συνέχεια.
Ο διάβολος μας κλέβει σιγά σιγά και με μαστοριά. Εγιναν τοσα βήματα με ξεκάθαρο το στόχο της ένωσης. Άρση αναθεμάτων, αναγνώριση μυστηρίων, αποδοχή αρχιερωσύνης και πρωτείο της τιμής. Και ορίστε σήμερα ενώπιον του κοινού ποτηριου και του παπικού πρωτείου εξουσιας ο λαός του Θεού κοιμάται.
Το πιο λυπηρό είναι οτι αυτοί που εχθρεύονται τους φιλότιμους και ειλικρινείς παλαιοημερολογήτες νομίζοντας οτι έτσι σαπουνίζουν την σπιλωμένη και προδομένη πίστη τους.
Ο Χρόνος όμως θα τους νουθετήσει. Οι προθέσεις θα αποκαλυφθούν. Τα σχέδια και τα προγράμματα θα γίνουν έργα και τότε μαζί με όλους τους συντηριτικούς κληρικούς του νέου ημερολογίου θα κατανοήσουν οτι ο αγώνας που ξεκινούν τόσο αργά, δεν είναι παρα ο αγώνας που έχουν αρχίσει εδώ και τόσα χρόνια οι παλαιοημερολογήτες παππουδες μας.

πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός
 

4 σχόλια:

 1. ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ !

  Υ.Γ : ENAΣ ΤΟΥ "NEOY".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ;-0

  Ο π.Γεώργιος Μεταλληνός είναι ένας από τους ελάχιστους υψηλόβαθμούς και μορφωμένους κληρικούς της Κρατικής Εκκλησίας, που έχει το ΘΑΡΡΟΣ να λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

  Τον ευχαριστώ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αγαπητοί μοι,

  Πρόσεξα ότι η ιστοσελίδα σας αναφέρεται στην επί Ιερεμίου Τρανού Πανορθόδοξη Σύνοδο, της 3ης Νοεμβρίου, 1583.
  Αγαπητοί μου, δια του λόγου τ’ αληθές, δεν ξέρω τίνος μετάφραση και από πού βρήκατε το κείμενο αυτό, διότι η έκδοση της εγκυκλίου της Πανορθοδόξου Συνόδου του 1583, η οποία διασώζεται στις Κανονικές Διατάξεις του Εμμανουήλ Γεδεών, δεν αναφέρει ούτε μια λέξη περί μηνολογίου. Θα μπορούσα να σας το στέλνω σε PDF, (σελίδες 34-38, Κων/πόλει 1888).
  Επί πλέον θα έλεγα ότι η εν λόγω πανορθόδοξη σύνοδος καταδίκασε το Γρηγοριανό ημερολόγιο επειδή ο πάπας έθιξε το Πασχάλιο κανόνα που θεσπίσθηκε μεν στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, περιελήφθη δε ως κανόνας, στην Β’ Αγία Οικουμενική, όχι τόσο για το ζήτημα του Πασχαλίου καθεαυτού, όσο γιατί αντέδρασε δυναμικά στην αλαζονεία του πάπα, που έθεσε τον εαυτόν του υπεράνω της Εκκλησίας και των Οικουμενικών συνόδων. Άμα διαβάσετε την επιστολή —δίκην συνοδικού όρου— προσεκτικά, θα διαπιστώσετε τις πραγματικές προθέσεις της Π. Συνόδου. Καταδικάζει την αυθαιρεσία του πάπα ο οποίος με την πράξη αυτή αύξησε ακόμη περισσότερο το χάσμα των διαφορών μεταξύ των χριστιανών! Πουθενά στο κανόνα αυτό προσδίδεται κάποια «μεταφυσική» διάσταση σε ημερολόγια, ή στον πασχάλιο κανόνα, αλλά επιμένει ότι η Εκκλησία δεν ορίζεται από έναν, αλλά συνοδικά και με την συναίνεση και συνεννόηση όλων των τοπικών εκκλησιών, για να μην δημιουργούνται φατρίες, διαμάχες, σχίσματα, κλπ. Διάβασε προσεκτικά σε παρακαλώ τον κανόνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. http://theoldcalendarist.blogspot.gr/2012/07/blog-post_1908.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλω αφήστε το σχόλιο σας εδω